Hej!
Niedawno oglądałam program krajoznawczy i wpadł mi w oko przepis na humus.
No i oczywiście zrobiłam, chociaż humus jest już na blogu (przepis tutaj).
Ma ciekawy smak, który nadaje pasta sezamowa Tahini.
Potrzebujemy:
- 30 dag ciecierzycy
- 5 łyżek pasty sezamowej
- 1 pęczek natki
- sól
- czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- kumin
- przeciśnięty czosnek
Ciecierzycę płuczemy i zostawiamy w wodzie na 12 godzin. Potem gotujemy przez 4 godziny.
Następnie miksujemy i dodajemy przyprawy, natkę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny.
Jeszcze miksujemy przez moment i humus jest gotowy.
Przechowujemy w słoiczkach (na wierzchu należy polać oliwą z oliwek). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz