poniedziałek, 19 lutego 2018

Humus wersja druga


Hej!
Niedawno oglądałam program krajoznawczy i wpadł mi w oko przepis na humus.
No i oczywiście zrobiłam, chociaż humus jest już na blogu (przepis tutaj).
Ma ciekawy smak, który nadaje pasta sezamowa Tahini.

Potrzebujemy:

  • 30 dag ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty sezamowej
  • 1 pęczek natki
  • sól
  • czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kumin
  • przeciśnięty czosnek


Ciecierzycę płuczemy i zostawiamy w wodzie na 12 godzin. Potem gotujemy przez 4 godziny.
Następnie miksujemy i dodajemy przyprawy, natkę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny.
Jeszcze miksujemy przez moment i humus jest gotowy.
Przechowujemy w słoiczkach (na wierzchu należy polać oliwą z oliwek). Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz