Hej!
Dziś przepis na rewelacyjny makowiec troszkę w innym wydaniu.
Ponieważ gotowy mak można kupić w sklepie z całą pewnością oszczędzimy sobie pracy przy makowcu.
Potrzebujemy:
- 50 dag mąki pszennej typ 450
- 100 ml bardzo ciepłego mleka
- 3 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 6 łyżek oleju
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- puszka maku
- 3 białka
- cukier puder
- sok z cytryny
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny chlebowej i wyrabiamy przez 15 minut.
Jeśli nie mamy to wyrabiamy ręcznie, wcześniej tylko rozczyniając drożdże.
Po wyrobieniu zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem by wyrosło.
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy z makiem.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, delikatnie odgazowujemy i jeszcze raz wyrabiamy.
Dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy.
Wycinamy za pomocą szklanki koła i na każde nakładamy mak.
Składamy na pół i układamy w formie z żaroodpornej w kształcie koła. Utworzy nam się kwiatek.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta podlewamy lukrem.
Należy pamiętać by ciasto wystygło przed polukrowaniem, inaczej zrobi nam się zakalec. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz