czwartek, 1 lutego 2018

Efektowny makowiec


Hej!
Dziś przepis na rewelacyjny makowiec troszkę w innym wydaniu.
Ponieważ gotowy mak można kupić w sklepie z całą pewnością oszczędzimy sobie pracy przy makowcu.

Potrzebujemy:

  • 50 dag mąki pszennej typ 450
  • 100 ml bardzo ciepłego mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • puszka maku
  • 3 białka
  • cukier puder
  • sok z cytryny


Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny chlebowej i wyrabiamy przez 15 minut.
Jeśli nie mamy to wyrabiamy ręcznie, wcześniej tylko rozczyniając drożdże.


Po wyrobieniu zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem by wyrosło.
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy z makiem.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, delikatnie odgazowujemy i jeszcze raz wyrabiamy.
Dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy. 
Wycinamy za pomocą szklanki koła i na każde nakładamy mak.
Składamy na pół i układamy w formie z żaroodpornej w kształcie koła. Utworzy nam się kwiatek.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta podlewamy lukrem.
Należy pamiętać by ciasto wystygło przed polukrowaniem, inaczej zrobi nam się zakalec. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz