środa, 7 lutego 2018

Smaczne domowo - karnawałowe faworki


Hej!
Ponieważ koniec karnawału blisko, czas jeszcze na odrobinę smacznych faworków.

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder


Do miski wsypujemy mąkę, sól, a następnie dodajemy żółtka, ocet, śmietanę oraz rozpuszczone masło.
Zagniatamy i wyrabiamy jeszcze przez kilka minut.
Nigdy nie biję wałkiem bo szkoda mi sąsiadów 😉, a i tak faworki wychodzą pyszne.
Zostawiamy ciasto na godzinę w lodówce.
Następnie kroimy na części i rozwałkowujemy je na bardzo cieniutki placek.
Każdy kroimy na paski, a każdy przecinamy w środku.
Przeciągamy końce pasków przez środek i już mamy faworki.
Rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Teraz tylko posypujemy cukrem pudrem i nie czekamy do Tłustego Czwartku. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz