sobota, 10 lutego 2018

Ciasto Pani Walewska


Hej!
Od pewnego czasu chciałam upiec ciasto, które nie tylko będzie smaczne, ale i będzie miało piękny wygląd.
I tak wybór padł na Panią Walewska. Ciasto wygląda jak z obrazka, a smakuje bajecznie. Spróbujcie sami.

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany

na bezę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z aronii lub czarnej porzeczki
  • orzechy włoskie

na masę:
  • 1 kremówka 36%
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny



Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko elastyczną kulę.
Jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie dzielimy na dwie części i wylepiamy nimi blachy do pieczenia. 
Ważne by były jednakowej wielkości. Następnie smarujemy surowe ciasto dżemem.
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę rozkładamy na dżemie i jedną posypujemy posiekanymi orzechami. 
Jeśli mamy duży piekarnik pieczemy jednocześnie, a jeśli blachy się nie mieszczą
to niestety pieczemy po kolei. Po upieczeniu ciasta muszą się ostudzić.
Połowę mleka gotujemy, a w drugiej rozprowadzamy budyń, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Łączymy i doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy by budyń wystygł.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę i ubijamy śmietanę kremówkę.
Potem dodajemy budyń i wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Masę wylewamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugą częścią z orzechami.
Zostawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc w chłodnym miejscu. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to jest 1 kremówka ,bardzo proszę o odpowiedz ,bo zamierzam je upiec na sobotę . z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o 1 opakowanie śmietanki Łowieckiej (500 g). Z powodzeniem też można użyć śmietany z Biedronki 30%. Też wyjdzie :)

      Usuń
  3. Super ciasto mój syn go uwielbia

    OdpowiedzUsuń