wtorek, 8 sierpnia 2017

Śniadaniowe bułeczki


Hej!
Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • jajko do smarowania bułeczek
  • sezam do posypania



Z podanych składników zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy na blat i dzielimy na części. Formujemy kulki, zostawiamy do wyrośnięcia. Potem każdą kulkę wałkujemy na jak najbardziej cienki placuszek. Ma być bardzo cienki. Zwijamy w rulonik i zostawiamy by urósł. Kiedy podwoi swą objętość trzeba rulonik rozciąć wzdłuż na połowę i każdą zwinąć w ślimaka. Wkładamy do formy na muffinki i smarujemy jajkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.



2 komentarze: