Hej!
Dziś postanowiłam, że przygotuję torcik truskawkowy. Tak na Święto Mamy. Zrobiłam go szybko i już usłyszałam, "jutro powtórka" czyli znowu ciasto tyle że okrągłe.
Potrzebujemy:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorącej wody (prawie wrzątek)
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
- śmietanka 36%
Rozdzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku. Do masy wyspać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec wlać 2 łyżki wrzątku i dokładnie wymieszać. Masę umieścić w blaszce i piec 25 -30 minut na złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Biszkopt studzimy i kroimy na trzy części. Każdą część przekładamy ubitą śmietaną. Na wierzch kładziemy posiekane truskawki i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki do stężenia. Torcik jest delikatny, puszysty i bardzo lekki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz