wtorek, 16 maja 2017

Karmelizowana cebula


Hej!
Jak zrobić karmelizowaną cebulkę? Bardzo prosto, ale nie szybko. Troszkę wymaga poświęconego czasu, aby była doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, serów. Dzisiaj potrzebna mi była do polędwiczki, więc zrobiłam ją na obiad, ale można ją też przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce. Warunek jeden - wkładamy do słoiczka i trzymamy około tygodnia w lodówce.
Potrzebujemy:

  • 2 cebule (ja zrobiłam czerwoną, ale może być też biała)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego


Cebulę kroimy na piórka i smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli posypujemy solą i pieprzem. Smażymy często mieszając, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Potem, kiedy straci na kolorze i objętości wlewamy ocet balsamiczny i winny. Całość dobrze mieszamy i gotowe. Delikatny i pyszny dodatek do mięsa. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz