Hej!
Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę. Przepis znalazłam na fajnym blogu Domiwkuchni.
Potrzebujemy:
- 370 ml mleka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukry
- ¼ kostki drożdży
- 570 – 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Na polewę:
- 4 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy
- 120 ml mleka
Wszystkie składniki na bułki wrzucić do maszyny chlebowej i zagniatać przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i uformować bułeczki. Zostawić je do wyrośnięcia. Kiedy podrosną należy zrobić polewę do bułek. Każdą bułeczkę oblewać masą kukurydzianą. Zostawić jeszcze na 10 minut, a potem piec w temp. 190 stopni do złotego koloru. Smacznego.
Takich jeszcze nie piekłam ! Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :
http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
Hej! Byłam i z pewnością jeszcze nie raz tam zajrzę :).
Usuń