sobota, 27 maja 2017

Bułeczki tygrysie


Hej!
Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę. Przepis znalazłam na fajnym blogu Domiwkuchni.
Potrzebujemy:

  • 370 ml mleka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka  cukry
  • ¼ kostki drożdży
  • 570 – 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

Na polewę:
  • 4 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 ml mleka


Wszystkie składniki na bułki wrzucić do maszyny chlebowej i zagniatać przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i uformować bułeczki. Zostawić je do wyrośnięcia. Kiedy podrosną należy zrobić polewę do bułek. Każdą bułeczkę oblewać masą kukurydzianą. Zostawić jeszcze na 10 minut, a potem piec w temp. 190 stopni do złotego koloru. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie piekłam ! Z chęcią wypróbuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :
    http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Byłam i z pewnością jeszcze nie raz tam zajrzę :).

      Usuń