Hej!
Od lat gromadzę różne receptury na przyrządzanie mięsa. Jedne są lepsze, inne mniej. Jednak ta należy do recepturek z górnej półki. Dlaczego?
Pierwsze primo😉, mięso zrobione tym sposobem jest bardzo wilgotne. Nie potrzeba do niego sosu.
Drugie primo😉, można je jeść na zimno do kanapek, lub na gorąco jako drugie danie.
Trzecie primo😉 każdy kto spróbował mojego mięsa chce przepis.
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 połówki pomidorów suszonych z oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka siekanego estragonu
- 1 starta marchewka średniej wielkości
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie studzimy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i pieczemy w foremce około godziny, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego.
Ja czuję się zachęcona. Fajny obiad.
OdpowiedzUsuńDzięki. Mam jeszcze jeden wariant dla tych którzy lubią sery żółte. Wtedy zamiast pomidorów można dodać dowolny żółty ser pokrojony w kosteczkę. Też wychodzi smacznie.
Usuń