Hej!
Wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągle albo zimno, albo pada, albo wieje, albo wszystko razem. Rozpieśćmy się więc sami. Skoro już mamy możliwość kupienia nowalijek, sięgnijmy po młodą kapustę. Z niej możemy przyrządzić przepyszne gołąbki. Gołąbki ugotują się szybko, gdyż młoda kapustka szybko mięknie.
Potrzebujemy:
- główkę młodej kapusty
- 500 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 10 dag ryżu
- cebula
- sól
- pieprz
Na początku należy zagotować ryż (odstawić do wystudzenia) i sparzyć kapustę. Do mięsa wrzucamy ostudzony ryż, pokrojoną cebulkę, przyprawy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie farsz zawijamy w kapustne listki, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. W osobnym garnku gotujemy sos pomidorowy. Trzeba odlać trochę sosu z gotowania gołąbków i dodać przecieru pomidorowego. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Można podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz