Hej!
Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
- mąka pszenna (tyle aby ciasto było zwarte, gładkie i lśniące)
- 1 łyżeczka masła
- ciut soli
- bardzo ciepła woda
- 50 dag kapusty kiszonej
- suszone leśne grzyby
- sól
- pieprz
Zaczynamy od ugotowania kapusty i suszonych grzybów w oddzielnych garnkach. Następnie odcedzamy grzyby (wodę z gotowania grzybów zachowajcie sobie do zrobienia sosu) oraz kapustę. Wszystko bardzo drobno siekamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ze składników na ciasto wyrabiamy lśniącą kulę, rozwałkujemy partiami i wykrawamy malutkie placuszki za pomocą kieliszka. Każdą część nadziewamy farszem, zlepiamy i końce łączymy. Gotujemy we wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz