Hej!
Ciasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
- 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka cukru
- 1 masło śmietankowe (nie mniej niż 82% tłuszczu)
Na poncz:
- ½ szklanki wody przegotowanej
- 2 łyżki cukru
- 1 kieliszek rumu
Dodatkowo:
- 2 opakowania nadziewanych pierników w czekoladzie (około 30 sztuk)
- polewa czekoladowa
- posypka czekoladowa
Biszkopt pieczemy tak jak zawsze, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a potem delikatnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę i pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z 30 cm na deskę (rzucamy z blachą oczywiście ☺).
600 ml mleka gotujemy, a w 200 mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wlewamy na gotujące mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę. Energicznie mieszamy i przykrywamy folią by na wierzchu nie zrobiła się skorupka. Kiedy budyń wystygnie wkręcamy masło.
Ostudzony biszkopt kroimy na połowę i nasączamy ponczem.
Kładziemy ½ kremu,
następnie układamy pierniki,
potem resztę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, który też nasączamy.
Zostawiamy ciasto na 2 dni w spokoju w chłodnym miejscu, a potem tylko polewamy czekoladą i posypujemy posypką. Smacznego.
Wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń