sobota, 9 grudnia 2017

Ciasto kawowe z piernikami dla dorosłych


Hej!
Ciasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy.

Potrzebujemy:

Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło śmietankowe (nie mniej niż 82% tłuszczu)

Na poncz:
  • ½ szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek rumu

Dodatkowo:
  • 2 opakowania nadziewanych pierników w czekoladzie (około 30 sztuk)
  • polewa czekoladowa
  • posypka czekoladowa


Biszkopt pieczemy tak jak zawsze, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, a potem delikatnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę i pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z 30 cm na deskę (rzucamy z blachą oczywiście ).
600 ml mleka gotujemy, a w 200 mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wlewamy na gotujące mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę. Energicznie mieszamy i przykrywamy folią by na wierzchu nie zrobiła się skorupka. Kiedy budyń wystygnie wkręcamy masło.
Ostudzony biszkopt kroimy na połowę i nasączamy ponczem.


Kładziemy ½ kremu,


następnie układamy pierniki,


potem resztę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, który też nasączamy.


Zostawiamy ciasto na 2 dni w spokoju w chłodnym miejscu, a potem tylko polewamy czekoladą i posypujemy posypką. Smacznego.

1 komentarz: