Hej!
Tym razem fantastyczny, pieczony boczek. Wyjątkowy, pyszny i choć za tłustymi wędlinami nie przepadamy, to tym razem odrobina tłuszczyku nie zaszkodzi.
Potrzebujemy:
- kg boczku bez kości
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ½ szklanki oleju
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy do niej boczek. Mocno smarujemy mięso i odkładamy do lodówki na dobę. Potem owijamy mięso w folię aluminiową, wkładamy na blaszkę i zalewamy wodą (3 szklanki). Pieczemy około 1,5 godziny, a ostatnie 10 minut boczek trzeba odwinąć z folii by się przypiekł. Smacznego.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń