poniedziałek, 4 grudnia 2017

Szynka staropolska


Hej!
Szynka w staropolskim wydaniu będzie niewątpliwie ozdobą świątecznego stołu. Zapach jałowcowych nasion i liści laurowych roztacza się przy pieczeniu mięsa. Szyneczka po staropolsku znakomicie smakuje z sosem żurawinowym (kliknij tutaj), albo jako kanapkowy dodatek.

Potrzebujemy:

  • 1,5 kg szynki
  • liście laurowe
  • 200 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion jałowca (rozgniatamy)


Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i wkładamy do niej szynkę.


Trzymamy w marynacie 2 dni w chłodnym miejscu. Następnie mięso pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (pod przykryciem), a potem jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni polewając sosem z pieczenia. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz