Hej!
Szynka w staropolskim wydaniu będzie niewątpliwie ozdobą świątecznego stołu. Zapach jałowcowych nasion i liści laurowych roztacza się przy pieczeniu mięsa. Szyneczka po staropolsku znakomicie smakuje z sosem żurawinowym (kliknij tutaj), albo jako kanapkowy dodatek.
Potrzebujemy:
- 1,5 kg szynki
- liście laurowe
- 200 ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka nasion jałowca (rozgniatamy)
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i wkładamy do niej szynkę.
Trzymamy w marynacie 2 dni w chłodnym miejscu. Następnie mięso pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (pod przykryciem), a potem jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni polewając sosem z pieczenia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz