wtorek, 5 grudnia 2017

Śnieżne pękające ciasteczka


Hej!
Czy zauważyliście, że coraz bliżej święta? Zatem dzisiaj śnieżne pękające ciasteczka. Efektowne, proste, cudownie smaczne.

Potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • ½ kostki masła
  • olejek waniliowy
  • cukier puder




Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy masło i siekamy. Jajka i wanilię mieszamy i wlewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i każdą z nich wkładamy do cukru pudru.


Wykładamy na blaszkę, pieczemy 12 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego.

4 komentarze: