niedziela, 31 grudnia 2017

Maxi King - ciasto bez pieczenia


Hej!
Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego
chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje.

Potrzebujemy:

  • ½ litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 2 ½ opakowania dużych herbatników maślanych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 350 g serka homogenizowanego
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • rozdrobnione orzeszki ziemne
  • czekolada (2 łyżki masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki cukru)



Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 żółtka ucieramy z cukrem, a budyń
rozprowadzamy w połowie mleka. Następnie obie masy łączymy ze sobą i wlewamy
do reszty mleka, które się gotuje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy po troszku serka, budyniu i mleka w proszku,
aż do wyczerpania składników. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę.

Na dno blaszki kładziemy warstwę herbatników i na nią wylewamy połowę masy.
Kładziemy następną warstwę herbatników, a na niej masę krówkowa.
Na niej znowu herbatniki i wylewamy pozostałą część masy.
Teraz kruszymy herbatniki, na nie wylewamy ugotowaną czekoladę i
posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz