Hej!
Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego
chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje.
Potrzebujemy:
- ½ litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 200 g masła
- 2 ½ opakowania dużych herbatników maślanych
- 1 puszka masy krówkowej
- 350 g serka homogenizowanego
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- rozdrobnione orzeszki ziemne
- czekolada (2 łyżki masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki cukru)
Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 żółtka ucieramy z cukrem, a budyń
rozprowadzamy w połowie mleka. Następnie obie masy łączymy ze sobą i wlewamy
do reszty mleka, które się gotuje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy po troszku serka, budyniu i mleka w proszku,
aż do wyczerpania składników. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Na dno blaszki kładziemy warstwę herbatników i na nią wylewamy połowę masy.
Kładziemy następną warstwę herbatników, a na niej masę krówkowa.
Na niej znowu herbatniki i wylewamy pozostałą część masy.
Teraz kruszymy herbatniki, na nie wylewamy ugotowaną czekoladę i
posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz