Hej!
Nasz świąteczny stół możemy troszkę urozmaicić. Zamiast podać
sałatkę tradycyjnie w salaterce, podajmy ją w kieliszkach.
Takie rozwiązanie jest niebanalne i efektowne.
Potrzebujemy:
- 1 marchewkę
- 1 cebulkę
- 1 gotowany burak
- 2 płaty śledziowe
- kukurydza z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 2-3 porcji sałatki.
Jeśli potrzebujemy dla większej ilości gości, to odpowiednio zwiększamy składniki.
Śledzie moczymy 30 minut i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy na drobno,
a marchewkę ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy 5 minut na
rozgrzanym oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Teraz ścieramy buraka na grubych oczkach
i dodajemy do niego połowę sosu majonezowego. Zaczynamy układać sałatkę.
Do kieliszków na dno wkładamy buraki, potem śledzie, marchew, sos majonezowy,
śledzie, buraki i na końcu kukurydza. Przed podaniem schładzamy 2 godziny.
Smacznego.
Smacznego.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńZdrowych Wesołych Swiąt ci życzę
OdpowiedzUsuń