piątek, 22 grudnia 2017

Sałatka śledziowa


Hej!
Nasz świąteczny stół możemy troszkę urozmaicić. Zamiast podać
sałatkę tradycyjnie w salaterce, podajmy ją w kieliszkach.
Takie rozwiązanie jest niebanalne i efektowne.  

Potrzebujemy:

  • 1 marchewkę
  • 1 cebulkę
  • 1 gotowany burak
  • 2 płaty śledziowe
  • kukurydza z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju do smażenia




Podane składniki wystarczą na przygotowanie 2-3 porcji sałatki.
Jeśli potrzebujemy dla większej ilości gości, to odpowiednio zwiększamy składniki.

Śledzie moczymy 30 minut i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy na drobno,
a marchewkę ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy 5 minut na
rozgrzanym oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Teraz ścieramy buraka na grubych oczkach
i dodajemy do niego połowę sosu majonezowego. Zaczynamy układać sałatkę. 
Do kieliszków na dno wkładamy buraki, potem śledzie, marchew, sos majonezowy,
śledzie, buraki i na końcu kukurydza. Przed podaniem schładzamy 2 godziny.
Smacznego.

2 komentarze: