Hej!
Ten wpis postanowiłam przeznaczyć na domową wędlinę.
Kurczaka jemy dość często pod różnymi postaciami,
ale nadziewanego tylko od czasu do czasu. Dlaczego? No nie będę czarować,
jest pracochłonny. Szczególnie w pierwszej fazie jego obróbki.
Ale efekt końcowy jest niesamowicie smaczny.
Potrzebujemy:
- 1 dużego kurczaka
- 3 ćwiartki
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
Kurczaka i ćwiartki myjemy i ostrożnie wycinamy kości. Robimy to uważnie
by nie przeciąć skóry kurczaka (kości wykorzystujemy do gotowania bigosu).
Następnie doprawiamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Potem drobnymi kawałkami mięsa nadziewamy kurczaka i zszywamy.
Kurczaka układamy na blaszce, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz