Hej!
W okresie zimowym warto zrobić sobie domową wędlinę.
My często przygotowujemy schab długo dojrzewający.
My często przygotowujemy schab długo dojrzewający.
Przyprawiony dowolnymi ziołami, owinięty w gazę wisi sobie i
dojrzewa około 2 tygodni.
dojrzewa około 2 tygodni.
Potrzebujemy:
- 1,5 kg schabu
- cukier
- sól
- majeranek
- pieprz
- papryka czerwona suszona (najlepiej wędzona)
- czosnek
Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do głębokiego naczynia i obsypujemy
obficie cukrem. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
obficie cukrem. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnie płuczemy mięso i obsypujemy dużą ilością soli.
Zostawiamy na 24 godziny. Potem znowu myjemy i tym razem sypiemy
przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Wkładamy do lodówki na dobę i już
tylko owijamy gazą, okręcamy sznurkiem i zawieszamy w przewiewnym i
suchym miejscu. U mnie wisi przy oknie, koło kaloryfera
(wyżej żeby moje psiaki do niego się nie dobrały).
przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Wkładamy do lodówki na dobę i już
tylko owijamy gazą, okręcamy sznurkiem i zawieszamy w przewiewnym i
suchym miejscu. U mnie wisi przy oknie, koło kaloryfera
(wyżej żeby moje psiaki do niego się nie dobrały).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz