niedziela, 17 grudnia 2017

Długodojrzewający schab


Hej!
W okresie zimowym warto zrobić sobie domową wędlinę. 
My często przygotowujemy schab długo dojrzewający.
Przyprawiony dowolnymi ziołami, owinięty w gazę wisi sobie i
dojrzewa około 2 tygodni.

Potrzebujemy:

  • 1,5 kg schabu
  • cukier
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • papryka czerwona suszona (najlepiej wędzona)
  • czosnek



Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do głębokiego naczynia i obsypujemy
obficie cukrem. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.


Następnie płuczemy mięso i obsypujemy dużą ilością soli.
Zostawiamy na 24 godziny. Potem znowu myjemy i tym razem sypiemy
przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Wkładamy do lodówki na dobę i już
tylko owijamy gazą, okręcamy sznurkiem i zawieszamy w przewiewnym i
suchym miejscu. U mnie wisi przy oknie, koło kaloryfera
(wyżej żeby moje psiaki do niego się nie dobrały).
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz