niedziela, 10 grudnia 2017

Szarlotka według siostry Anieli


Hej!
Tym razem podpowiem jak wykorzystać nadmiar jesiennych owoców. Zrobimy fantastyczną szarlotkę z przepisu siostry Anieli. Szarlotka jest bardzo smaczna i na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień ale rzadko mamy możliwość sprawdzenia tego 😂.

Potrzebujemy:
  • kg jabłek
  • cynamon
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ¼ szklanki cukru

Na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru



Zagniatamy wszystkie składniki i wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. W tym czasie jabłka obieramy i podsmażamy z dodatkiem cukru. Dodajemy bułkę tartą oraz masło i energicznie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dużą blachę, nakłuwamy ciasto i na nie wykładamy jabłka. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Znowu nakłuwamy widelcem i pieczemy 45 minut na zloty kolor. Pyszną szarlotkę można jeszcze posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz