Hej!
Tym razem podpowiem jak wykorzystać nadmiar jesiennych owoców. Zrobimy fantastyczną szarlotkę z przepisu siostry Anieli. Szarlotka jest bardzo smaczna i na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień ale rzadko mamy możliwość sprawdzenia tego 😂.
Potrzebujemy:
- kg jabłek
- cynamon
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- ¼ szklanki cukru
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 2/3 kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
Zagniatamy wszystkie składniki i wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. W tym czasie jabłka obieramy i podsmażamy z dodatkiem cukru. Dodajemy bułkę tartą oraz masło i energicznie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dużą blachę, nakłuwamy ciasto i na nie wykładamy jabłka. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Znowu nakłuwamy widelcem i pieczemy 45 minut na zloty kolor. Pyszną szarlotkę można jeszcze posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz