sobota, 10 czerwca 2017

Pasta z bakłażana


Hej!
Wczoraj kupiłam bakłażany. Nie bardzo miałam czas, żeby je nafaszerować mięsem, więc tylko przekroiłam na pół i upiekłam na blaszce. Jednego zjedliśmy tylko osolonego, a z drugiego zrobiłam pastę na kanapki. W internecie przepis ten funkcjonuje jako kawior z bakłażana. Ja dostosowałam do swoich upodobań. Bakłażan w tej wersji smakuje wybornie, a jako szybka przekąska (spod z sucharków) jest rewelacyjny.
Potrzebujemy:

  • 2 bakłażany
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeży koper
  • oliwa
  • sok z cytryny

Bakłażana przekroić na pół i położyć na blaszce posmarowanej olejem. Upiec i ostudzić. Potem wyjąć środek i posiekać. Mój upiekł się tak dobrze, że wystarczył tylko widelec do podzielenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i koper i dolewamy sok cytryny i oliwę. Kochani, nie podaję proporcji, bo każdy ma swój smak. Ja dodaję po troszku i próbuję. Pamiętajcie tylko, żeby nie dodać za dużo czosnku, bo zabije smak bakłażana. A on ma być gwiazdą w tym wydaniu. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz