Hej!
Jak zrobić najlepszy ryż zapiekany? To naprawdę bardzo proste danie. Wystarczy tylko dwa podstawowe składniki i dwa dodatkowe, które wydobędą zapach i podkreślą smak. A potem tylko chwila cierpliwości i już możemy się delektować pysznym ryżem.
Potrzebujemy:
- 2 torebki ryżu ugotowanego
- jabłka prażone
- masło
- cynamon
Jak już wspomniałam ryż należy ugotować i przestudzić. Jabłka możemy przygotować przed przyrządzaniem dania lub wykorzystać jabłka, które przygotowaliśmy na zimę (ze słoika).
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na dno kładziemy ryż, na to jabłka. Posypujemy cynamonem i kładziemy następną warstwę ryżu. Jeszcze tylko trochę masła na wierzch i można wszystko zapiekać. Jeśli lubicie bardzo słodkie danie można sobie dosłodzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz