Hej!
Jakie naleśniki zrobić w postny dzień? Proponuję ze słodką kapustą. Młoda kapusta gotuje się szybko, więc obiad będzie w dość szybkim tempie. Ciasto rozmieszać można dużo wcześniej, przed gotowaniem kapusty. W ten sposób damy czas aby nam się rozkleiła mąka.
Potrzebujemy:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki mleka
- mineralna woda gazowana
- główka kapusty
- cebula
- olej
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Do mąki wrzucamy żółtka, mleko, sól i miksujemy. Dolewamy wodę mineralną i białka. Teraz delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na bok by napęczniała mąka. W tym czasie szatkujemy kapustę i gotujemy prawie do miękkości. Odlewamy wodę i podsmażamy kapustę na oleju z cebulą. Następnie przystępujemy do smażenia naleśników. Na każdy kładziemy porcję kapusty i zawijamy w rulon. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz