Hej!
Skoro są truskawki, to można je wykorzystać do rolady. Pyszna, umiarkowanie słodka i z lekkim kwaskiem truskawki. I nie trzeba się obawiać, że jest to trudne ciasto. Powiedziałabym, że takie samo jak inne.
Potrzebujemy:
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- śmietana 36%
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puch. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Dodajemy po troszku białka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na drugi papier, który wcześniej posypujemy cukrem pudrem.
Zdejmujemy papier na którym piekł się biszkopt i zawijamy go. Teraz musi ostygnąć.
W tym czasie ubijamy śmietanę 36%. Po ostygnięciu biszkoptu wykładamy na rozwinięty biszkopt śmietanę i układamy truskawki.
Zawijamy znowu w rulon i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy go wyjąć, posypać cukrem pudrem i odpoczywać przy pysznej roladzie.
Powodzenia i smacznego.
Piekna ta Twoja rolada. Ja coś nie mam ręki do rolad. W życiu zrobiłam może ze 2 :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre słowo. Trzymam kciuki za powodzenie w robieniu rolad. Nie trzeba się bać :).
Usuń