poniedziałek, 5 czerwca 2017

Mięso w zielonym sosie


Hej!
To niesamowite, że połączenie kilku banalnych składników daje nam świetny rezultat. Tak też było tym razem, kiedy do mielonego mięsa dodałam dużo zieleniny.
Potrzebujemy:

  • 500 g mięsa indyczego (jeśli brak, to weźcie takie jakie macie)
  • szczypior
  • koper
  • natka pietruszki
  • jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do otaczania

Zielonego dajcie od serca. Zieleninę płuczemy i siekamy na drobno. Połowę wrzucamy do mięsa, a twardsze części do garnuszka z wodą, który wstawiamy na ogień. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, kaszę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy kulki. Otaczamy w bułce tartej i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut (w razie potrzeby obrócić kulki).


Po ugotowaniu wyjąć mięso, sos zmiksować i zagęścić łyżeczką mąki. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz