czwartek, 29 czerwca 2017

Clafutis z czereśniami


Hej!
Clafoutis to przysmak Francji. Warto je zrobić, bo jest ekstremalnie proste. Do czego je porównać. Mmm.... Moja pierwsza myśl jaka przyszła po upieczeniu to

ciasto naleśnikowe upieczone za jednym zamachem z dodatkiem owoców. Tak to bardzo trafne określenie. I trochę bałam się, że ciasto nie wzbudzi entuzjazmu i zostanie nieruszone. E tam... poszło w całości.  
Potrzebujemy:
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki oleju
  • cukier waniliowy
  • dużo czereśni  (wydrylowanych)


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (ciasto ma być lejące jak naleśniki). Potem wylewamy na przygotowaną formę połowę ciasta i delikatnie zapiekamy.


Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy wydrylowane czereśnie na zapieczone ciasto.


Zalewamy resztą ciasta i pieczemy na złoty kolor. Podajemy na ciepło, ale nam smakowało najbardziej gdy wystygło.  



1 komentarz:

  1. Już zapisałam przepis, super, tak trzymaj a osiągniesz sukces :D

    OdpowiedzUsuń