poniedziałek, 19 marca 2018

Zupa z soczewicy


Hej!
Ponieważ zima nie odpuszcza to mam przepis na sycąca zupę z soczewicy. 
I choć wydaje się, że będzie mało ciekawa w smaku, to muszę Wam powiedzieć, że nic bardziej mylnego.
Dodatek pasty curry sprawi, że zupa będzie miała "pazur".

Potrzebujemy:

  • żeberka wędzone
  • 30 dag suchej czerwonej soczewicy
  • bulion wołowy
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • kilka ziemniaków
  • pasta curry ostra
  • sól



Żeberka płuczemy i zalewamy bulionem wołowym.
Wkładamy warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
Potem dodajemy ziemniaki i opłukaną soczewicę.
Gotujemy do miękkości i na koniec dokładamy łyżeczkę pasty curry. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz