Hej!
Myślę, że ciasto czekoladowe z gruszkami jest prawdziwym poprawiaczem humoru.
Smakuje bajecznie i gdybym nie musiała pilnować kalorii to byłoby częściej pieczone w moim domu.
Potrzebujemy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 60)
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- mleko (wtedy gdy ciasto jest za gęste)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- gruszki
Czekoladę wkładamy do garnuszka razem z masłem i rozpuszczamy, wbijamy jajka i wsypujemy cukier.
Ubijamy przez moment, a potem dodajemy resztę składników.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy umyte i wyrażone gruszki.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz