Hej!
Dziś następny przepis z serii świątecznej, a mianowicie pasztet.
Mój syn nie wyobraża sobie świąt bez upieczonego pasztetu, więc zrobię mu taki jaki najbardziej lubi.
Z dodatkiem dyni.
Potrzebujemy:
- kg mięsa (różne mięsa i pieczone i duszone i z rosołu)
- 50 dag dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kminu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
Warzywa myjemy, kładziemy na blaszce, solimy i pieczemy do miękkości.
Kiedy ostygną dwukrotnie mielimy razem z mięsem, dodajemy przyprawy oraz jajo.
Dokładnie mieszamy.
Pieczemy w foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przez 50 minut
w temperaturze 170 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz