niedziela, 18 marca 2018

Pascha wielkanocna


Hej!
Na wielkanocną pascha czekają wszyscy domownicy.
Jest tak smaczna, cudownie kremowa, z dużą ilością bakalii, że nie sposób jej się oprzeć.
No i co z tego, że ma chyba milion kalorii w łyżce! A niech tam!
Tym drobnym szczegółem będę martwić się po świętach .

Potrzebujemy:

  • 1 wiaderko sera białego President
  • 4 żółta ugotowane na twardo
  • 20 dag cukru pudru
  • zapach waniliowy
  • 20 dag masła
  • 50 ml rumu
  • bakalie (rodzynki, morele, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)



Masło ucieramy z żółtkami i zapachem waniliowym.
Następnie wsypujemy porcjami cukier puder i cały czas miksujemy.
Dalej dodajemy ser i mieszamy by masa serowa była puszysta.
Na zakończenie wsypujemy bakalie oraz wlewamy rum.
Po wymieszaniu wylewamy masę serową na wyłożony gazą durszlak.
Przykrywamy talerzem i odstawiamy na noc w chłodne miejsce by pascha odciekła.
Wyjmujemy na drugi dzień, przekładamy na talerz i dekorujemy według uznania. Smacznego.

3 komentarze: