wtorek, 20 marca 2018

Kurczak z warzywami

Hej!
Dzisiaj jemy danie jednogarnkowe. Jest bardzo smaczne, kolorowe, zaspokoi nawet wybredne gusta.

Potrzebujemy:
  • 50 dag filetów z piersi kurzej
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka
  • świeży imbir
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy
  • suszona kolendra
  • ocet winny
  • olej
  • olej kokosowy
  • miód
  • szczypior
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy
  • makaron



Zaczynamy od zamarynowania mięsa.
Mieszamy sos sojowy, miód, ocet winny, kolendrę, posiekany imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną.
Wkładamy do marynaty pocięte na kawałki mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy mięso.
Następnie wyjmujemy je i podsmażamy posiekany czosnek i imbir, dodajemy brokuły i pociętą marchewkę.
Chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem.
Dodajemy jeszcze sos ostrygowy.
Wszystko podduszamy 5 minut i wkładamy znowu mięso.
Teraz tylko trzeba dodać ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem.
Na koniec jeszcze tylko odrobina smażonej skórki pomarańczowej
oraz posiekanego szczypioru i nasze danie jest gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz