Hej!
Ciasto, które widzicie jest dla miłośników migdałów.
Może pięknie nie wygląda, za to smakuje bosko.
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 25 dag sera ricotta
- 30 dag mąki migdałowej
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i zapach waniliowy.
Następnie oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka dodajemy do utartego masła, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Teraz do masy maślanej dodajemy kolejno ser ricotta, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę migdałową.
Ucieramy i na końcu delikatnie łączymy z pianą.
Wykładamy do tortownicy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz