Hej!
Dziś następna słodka propozycja.
Pyszne ciasto toffi, które najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Każdemu przypada do gustu i mam nadzieję, że Wam też.
Potrzebujemy:
- 50 dag mąki pszennej
- ½ kostki margaryny
- 15 dag miodu
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na masę:
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 śmietana kremówka 30 % (użyłam z Biedronki)
dodatkowo:
- masa krówkowa
- orzechy włoskie
Z podanych składników na ciasto szybko zagniatamy elastyczną kulę i dzielimy ją na dwie części.
Każdą wylepiamy duże blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Połowę mleka gotujemy, a w drugiej rozpuszczamy budynie i cukier.
Wylewamy do gotującego mleka i po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej ostudzony budyń i żelatynę.
Przygotowaną masę wylewamy na jeden placek, przykrywamy drugim, który smarujemy masą krówkową.
Na wierzchu posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego.
Piekłam ciasto o tej nazwie już dawno potwierdzam jest pyszne
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń