poniedziałek, 7 maja 2018

Smakowita botwinka



Hej!
Co dziś zjemy? Smakowitą botwinkę.
Do zrobienia jej wystarczy 1 pęczek młodych buraczków, które zużyjemy razem z liśćmi.

Potrzebujemy:

  • 1 pęczek botwinki
  • kilka szczypiorków
  • ziemniaki
  • jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • świeża pietruszka
  • ogony
  • śmietana


Do garnka wkładamy ogony i gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy z wywaru i oddzielamy mięsa od kości.
Mięso wkładamy z powrotem do garnka.
Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz resztę warzyw.
Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.
Po zagotowaniu i dolaniu śmietany dokładamy jeszcze ugotowane jajka i posypujemy koperkiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz