Hej!
Rabarbar kojarzy się przeważnie z wielką kwasotą.
Taki jest, ale jeśli to umiejętnie przygotujemy, to otrzymamy wyjątkowe ciasto.
Lekko kwaśne, odpowiednio słodkie.
Moi domownicy lubią gdy ciasto jest na cienkim spodzie i przykryte troszkę kruchym,
tak by owoce wyglądały spod ciasta.
Potrzebujemy:
- rabarbar
- mus jabłkowy
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2/3 kostki margaryny
- 40 dag mąki pszennej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
Rabarbar myjemy i kroimy na cząstki.
Zasypujemy 1 szklanką cukru, odstawiamy na godzinę by rabarbar puścił sok.
Potem zagotowujemy. Do mojego ciasta wykorzystałam mus jabłkowy ze słoika.
Jeśli nie macie zapasów to
kilka jabłek obieramy, zasypujemy cukrem i prażymy na małym ogniu, aż jabłka nam się rozpadną.
Mąkę, 1 szklanka cukru, sól i proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy mieszamy.
Dodajemy margarynę, siekamy, wbijamy jajko i dajemy śmietanę. Szybko zagniatamy.
Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną wylepiamy blachę i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Potem wyjmujemy, wykładamy mus jabłkowy i rabarbar (bez soku) na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz