czwartek, 24 maja 2018

Tort Fraisier - doskonały na Dzień Mamy


Hej!
Tort Fraisier to elegancki i wyszukany tort.
Śmiało można go podawać na przyjęciach.
Niewątpliwą ozdobą są ułożone truskawki w niebanalny sposób.

Potrzebujemy:
  • kg truskawek

na biszkopt:
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka wrzątku

na krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 masło o 80% zawartości tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny

na wierzch:
  • galaretka truskawkowa


Jajka ubijamy z cukrem, aż podwoją objętość.
Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy wrzątek.
Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm. Zostawiamy do ostudzenia.
Mleko gotujemy z cukrem (troszkę mleka dolewamy by rozmieszać budyń).
Kiedy się zagotuje wlewamy budyń i zagotowujemy.
Odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Ostudzony budyń łączymy z masłem, wlewamy żelatynę i śmietanę kremówkę.
Miksujemy co najmniej przez minutę.

Truskawki myjemy i kroimy na pół.


Ostudzony biszkopt kroimy na pół i obkładamy go połówkami truskawek.
Wylewamy krem i wrzucamy do kremu posiekane truskawki. 
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wierzch smarujemy częścią kremu.
Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę.


Odstawiamy do stężenia na noc, a na drugi dzień możemy się cieszyć pięknym tortem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Torcik bardzo pomysłowy sama bym zjadła kawałeczek pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń