Hej!
Tort Fraisier to elegancki i wyszukany tort.
Śmiało można go podawać na przyjęciach.
Niewątpliwą ozdobą są ułożone truskawki w niebanalny sposób.
Potrzebujemy:
- kg truskawek
na biszkopt:
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka wrzątku
na krem:
- 2 budynie waniliowe
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 masło o 80% zawartości tłuszczu
- 2 łyżeczki żelatyny
na wierzch:
- galaretka truskawkowa
Jajka ubijamy z cukrem, aż podwoją objętość.
Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy wrzątek.
Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm. Zostawiamy do ostudzenia.
Mleko gotujemy z cukrem (troszkę mleka dolewamy by rozmieszać budyń).
Kiedy się zagotuje wlewamy budyń i zagotowujemy.
Odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Ostudzony budyń łączymy z masłem, wlewamy żelatynę i śmietanę kremówkę.
Miksujemy co najmniej przez minutę.
Truskawki myjemy i kroimy na pół.
Ostudzony biszkopt kroimy na pół i obkładamy go połówkami truskawek.
Wylewamy krem i wrzucamy do kremu posiekane truskawki.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wierzch smarujemy częścią kremu.
Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę.
Odstawiamy do stężenia na noc, a na drugi dzień możemy się cieszyć pięknym tortem. Smacznego.
Torcik bardzo pomysłowy sama bym zjadła kawałeczek pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń