Hej!
Tym razem jeszcze jedną wariacja na temat rabarbaru.
Dodatek budyniu sprawi, że ciasto nabierze łagodnego charakteru.
Potrzebujemy:
- 2/3 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mąki semoliny
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
dodatkowo:
- rabarbar
- ½ szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- ½ l mleka
- 3 łyżki cukru
Podane składniki na ciasto szybko mieszamy.
Nie lepimy jednak gładkiego ciasta. Ma mieć postać piasku.
Połowę wykładamy na blaszkę i uklepujemy, pieczemy około 5 minut.
W tym czasie gotujemy budyń.
Jeśli macie ochotę na słodszą wersję ciasta, to można zwiększyć ilość cukru.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy pokrojony rabarbar z cukrem, na niego wylewamy budyń.
Na wierzchu sypiemy resztę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Smacznego.
Ciasta z raparbarem są pyszne
OdpowiedzUsuń