sobota, 19 maja 2018

Muffinki miętowe


Hej!
Najlepsze muffinki jakie można upiec. 
Cudowny kolor, smak mięty, kawałek gorzkiej czekolady, po prostu rozkosz dla podniebienia.
Potrzebujemy:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka (jeśli za suche będzie ciasto należy dodać więcej mleka)
  • 30 dag liści szpinaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • sok z ½ cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • kawałki gorzkiej czekolady




Suche składniki mieszamy. 
Szpinak płuczemy i miksujemy z mlekiem, jajkiem i olejem.
Łączymy z suchymi składnikami,
wyciskamy sok z cytryny i nakładamy do foremek muffinkowych do połowy. 
W każdą wkładamy kostkę czekolady i zakrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Z tej porcji mamy 12 muffinek.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz