piątek, 11 maja 2018

Syrop majowy


Hej!
Maj zaskakuje ilością kwiatów, z których nie tylko cieszą się owady.
My też możemy pokusić się i przygotować sobie syrop z mniszka lekarskiego.
Rewelacyjny syrop pomoże nam w zwalczaniu infekcji gardła i krtani,
bo na właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Więc jeśli macie możliwość zbioru kwiatów rosnących daleko od dróg,
to spróbujcie sobie zrobić syrop majowy.

Potrzebujemy:

  • świeże główki kwiatów mniszka lekarskiego
  • kg cukru
  • 1 cytryna
  • litr wody



Zerwane kwiaty przebieramy, aby pozbyć się owadów.
Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 30 minut.
Zostawiamy na noc wywar, a potem przecedzamy i wsypujemy cukier.
Gotujemy do momentu, aż otrzymamy konsystencję gęstej melasy.
Zalewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Syrop majowy gotowy. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ja też mam taki przepis tylko że zamias cukru miód i więcej cytryyny

    OdpowiedzUsuń