czwartek, 12 października 2017

Pasztet jarski


Hej!
Jeśli gustujecie w jarskich pasztetach to ręczę Wam, że ten też  będzie Wam smakował. Akurat na czasie, bo do jego wykonania użyć trzeba dyni. Jest bardzo smaczny, chociaż moja "nadworna degustatorka" stwierdziła, że z selera jest dużo lepszy.

Potrzebujemy:

  • ½ średniej dyni
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju


Dynię, cebulę i selera obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy. Na koniec wsypujemy kaszę manną, wlewamy olej i wszystko mieszamy. Wykładamy do nasmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania. Pieczemy do zarumienienia. Smacznego.
P.S.

Jeśli macie trochę mięsa pieczonego, można je pokroić na kawałki i dorzucić do środka pasztetu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz