sobota, 28 października 2017

Pyzy


Hej!
Teraz pochylimy się nad pyzami. Smakowite kluski ziemniaczane, nadziewane mięsem są bardzo pracochłonne i dlatego mało osób podejmuje się tej roboty. Ale wiecie co? Raz na jakiś czas to chyba można dłużej posiedzieć w kuchni.

Potrzebujemy:

  • 100 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Na farsz:
  • dowolne mięso gotowane (można wykorzystać z rosołu)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz  
  • czubryca czerwona (ten zestaw przypraw można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jeśli nie będziecie mieli, to dodajcie swoje ulubione)


Zaczynamy od ugotowania połowy ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie drugą część ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce. Wykładamy na gazę i bardzo mocno wyciskamy sok, a masę ziemniaczaną wrzucamy do ugotowanych ziemniaków. Dokładamy resztę składników i wszystko mieszamy.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Bierzemy porcję wymieszanej masy ziemniaczanej i w środku umieszczamy troszeczkę mięsa. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pyzy można polać tłuszczem ze skwarkami lub cebulką lub bez zjeść bez okrasy, a do tego szklanka czerwonego barszczu. Poezja smaku. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz