piątek, 13 października 2017

Nadziewane bułeczki dyniowe


Hej!
Zapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉. Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście nadziewane zmiksowaną dynią. O rany! Jakie wyszły puszyste!
Potrzebujemy:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki zmiksowanej upieczonej dyni
  • farsz
  • upieczona dynia
  • cukier brązowy




Zaczynamy od upieczenia i wystudzenia dyni. Następnie zdejmujemy skórkę i miksujemy na gładką masę. Do pojemnika chlebowego wsypujemy mąkę, sól, wykruszamy drożdże oraz wlewamy mleko i roztopione masło. No i oczywiście jeszcze dynia. Wszystko nastawiamy na 15 minut wyrabiania ciasta. Jeśli nie macie maszyny do pieczenia chleba, to zróbcie to ręcznie. Potem wykładamy wyrobione ciasto do nasmarowanej olejem miski i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Resztę zmiksowanej dyni mieszamy z brązowym cukrem i użyjemy do napełniania bułeczek.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na blat i dzielimy na porcje. Każdą napełniamy słodką dynią i obwiązujemy sznurkiem spożywczym. Pieczemy na złoty kolor. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz