niedziela, 1 października 2017

Ciasto z ajerkoniakiem


Hej!
Ciasto z ajerkoniakiem stanie się niewątpliwie ulubionym w domu. Czemu? Jest wilgotne, puszyste, ma piękny zapach i smak, jest szybkie w przygotowaniu. A minusy? Nie ma!

Potrzebujemy:

  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • trochę malin

Na polewę:
  • biała czekolada
  • maliny
  • 1 łyżka serka mascarpone



Białka ubijamy na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier i po kolei żółtka. Następnie wlewamy powoli olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy masę na kwadratową blaszkę. Na wierzchu kładziemy maliny. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu dekorujemy według uznania. Moja polewa była z białej czekolady wymieszanej z malinami i serem mascarpone. Na pierwszy rzut oka kolor wyszedł... nieciekawy. To tak delikatnie powiedziane . Dopiero na drugi dzień polewa przybrała normalniejszy wygląd. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz