wtorek, 3 października 2017

Szybkie ciasto herbatnikowe


Hej!
Dzisiejsze ciasto jest z serii, "za godzinę przyjdę". Jeśli za godzinę, to my uwiniemy się w pól, a resztę czasu wykorzystamy na poprawienie urody 😉. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy tylko mieć w domu herbatniki. Krem waniliowy wzbogaciłam ajerkoniakiem .

Potrzebujemy:

  • 2 paczki herbatników (duże)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki ajerkoniaku
  • trochę zmielonych orzechów


Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i odrobinę mleka. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Na zakończenie wlewamy ajerkoniak. Jeszcze tylko kilka obrotów mikserem i krem mamy gotowy. Teraz wykładamy warstwami herbatniki do foremki i każdą przekładamy masą. Co drugą warstwę posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego.

3 komentarze: