wtorek, 24 października 2017

Miód z imbirem


Hej!
No i zaczęły się dżdżyste dni, a razem z nimi katary i bolesne gardła. Moim sprawdzonym sposobem na jesienne niedomaganie jest imbir z miodem. O walorach zdrowotnych miodu oraz imbiru słyszał każdy, więc dobrze jest mieć w szafce zestaw ratunkowy doskonały do herbaty (tylko nie do gorącej, bo miód w wysokiej temperaturze traci wartości zdrowotne) lub po prostu na łyżeczce do ust.

Potrzebujemy:

  • świeży imbir
  • miód naturalny



Jeśli miód się skrystalizował, wkładamy słoik do gorącej wody. W tym czasie możemy przygotować sobie imbir. Za pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę z imbiru i kroimy go na plasterki. Tak pocięte kawałki zalewamy miodem, mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Korzystamy w razie potrzeby, albo profilaktycznie. Na pewno nie zaszkodzi. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz