poniedziałek, 9 października 2017

Pierogi z dynią i serem pleśniowym


Hej!
Jeśli tylko rzucić w domu hasło o pierogach, to każdy oczywiście jest za , za innym farszem. Tak było i tym razem. Każdy wybrał swój ulubiony smak, lecz tym razem moje było na wierzchu.
Jedliśmy ze wspaniałym farszem dyniowym. Prawdziwy rarytas!

Potrzebujemy:

Na ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki bardzo ciepłego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
Na farsz:
  • kg dyni
  • ser pleśniowy
  • odrobina soli



Z podanych składników na ciasto wyrabiamy gładką kulę. Dynię kroimy, wyjmujemy pestki i pieczemy w piekarniku. Po wystudzeniu mieszamy z serem pleśniowym i solą. Farsz wstawiamy na 30 minut do lodówki, by stężał. Następnie z ciasta wykrawamy krążki i napełniamy farszem. Gotujemy i podajemy z odrobiną rozpuszczonego masełka. Naprawdę warte zachodu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz