środa, 11 października 2017

Wafle z masą czekoladową


Hej!
Dzisiaj absolutny hit dziecięcych uroczystości. Zawsze "schodzą" pierwsze niezależnie w jakich ilościach są przygotowane. Mowa tu oczywiście o waflach. Świeżo zrobione są fantastycznie kruche, a jeśli przełożone masą czekoladową to delicja. I chętnie sięgają po nie również dorośli.  

Potrzebujemy:

  • opakowanie wafli
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (w razie gdyby ktoś lubił mocno słodkie może wsypać więcej)
  • mleko w proszku (tyle ile zabierze masa)


Cukier, kakao, masło i szklankę mleka gotujemy na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia i kiedy masa jest ciepła wsypujemy mleko w proszku. Za pomocą miksera wyrabiamy na jednolity krem o konsystencji śmietany. Gotową masą przekładamy wafle i kroimy na mniejsze części. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz