środa, 18 października 2017

Jabłka pod bezową pianką


Hej!
Następny deser czyli ciąg dalszy słodkości. Zrobiłam jabłuszka pod bezową pianką. Posypane płatkami migdałowymi, pachnące cynamonem i wanilią są wprost rewelacyjnie smaczne. I jeszcze jedno, deser pasuje do Świąt Bożego Narodzenia .

Potrzebujemy:

  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 białka
  • płatki migdałowe


Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy jabłka. Podsmażamy z jednej strony i przekręcamy na drugą. Następnie posypujemy cukrem i jeszcze smażymy przez minutę. Potem wsypujemy  rodzynki i polewamy jabłka sokiem z pomarańczy. Trzymamy na patelni jeszcze przez minutę.


Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec wsypujemy trochę cukru i cukier waniliowy.


Do naczynia żaroodpornego wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i kładziemy ubitą pianę. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30 minut.  
Zapach w domu niesamowicie świąteczny.

1 komentarz: