środa, 17 października 2018

Kluski śląskie ze sztuką mięsa


Przyzwyczailiśmy się żeby szybko upiec i gotować.
Ale czasem warto dłużej postać w kuchni,
by mieć potem satysfakcję widząc jak posiłek błyskawicznie znika z talerzy przy chórze achów i ochów.
Do takich posiłków należą kluski śląskie.
Do tego sztuka mięsa i cała rodzina będzie w wielkim zachwycie.

Potrzebujemy:

  • kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli


Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekręcamy przez maszynkę. 
Dodajemy jajko sól, i dwa rodzaje mąki.
Zagniatamy ciasto i jeśli się lepi do rąk należy dodać jeszcze mąki.
Wszystko zależy od rodzaju ziemniaków.
Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej robimy palcem wgłębienie.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Podajemy z ulubionym mięsem w sosie (U mnie karkówka, przepis tutaj i tutaj). Smacznego.

1 komentarz: