Przyzwyczailiśmy się żeby szybko upiec i gotować.
Ale czasem warto dłużej postać w kuchni,
by mieć potem satysfakcję widząc jak posiłek błyskawicznie znika z talerzy przy chórze achów i ochów.
Do takich posiłków należą kluski śląskie.
Do tego sztuka mięsa i cała rodzina będzie w wielkim zachwycie.
Potrzebujemy:
- kg ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekręcamy przez maszynkę.
Dodajemy jajko sól, i dwa rodzaje mąki.
Zagniatamy ciasto i jeśli się lepi do rąk należy dodać jeszcze mąki.
Wszystko zależy od rodzaju ziemniaków.
Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej robimy palcem wgłębienie.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Znam ten przepis ,tylko dawno ich nie robiłam pozdrawiam
OdpowiedzUsuń