niedziela, 28 października 2018

Gulasz po węgiersku


Gulasz po węgiersku jest znakomitym daniem na jesienne, zimne dni.
Jedna porcja potrafi zaspokoić głód i przy okazji nas porządnie rozgrzeje.

Potrzebujemy:
  • kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki
  • szklanka bulionu




Opłukane mięso kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącym oleju małymi partiami.
Zależy nam by się zarumieniło.
Kiedy już się podsmaży przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
Potem na tym samym tłuszczu podsmażamy najpierw sproszkowaną paprykę,
a potem dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę.
Podsmażamy, wsypujemy pieprz i sól.
Na koniec dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i chwilkę jeszcze podsmażamy.
Wszystko wrzucamy do garnka.
Dodajemy jeszcze czosnek, listki, ziele angielskie, sos sojowy i bulion.
Przykrywamy pokrywką i idziemy pić kawkę, bo mięso ma się dusić 1,5 godziny.
Potem tylko trzeba wlać przecier pomidorowy i dodać podsmażone pieczarki na złoty kolor.
Mieszamy i robimy zasmażkę, czyli rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę.
Zasmażkę wlewamy do gulaszu i et voila! Mamy gulasz! Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz